Egyszerű és olcsó gáztakarékos tippek


- Csökkentsük hőmérsékletet! A lakásban és a munkahelyeken is elég 20-21 fok, a túlfűtés helye inkább öltözzünk melegebben! Ha 2°C fokkal lejjebb tekerjük a termosztátokat, azzal 10% energiát takaríthatunk meg.


- Ne fűtsünk, ha nincs rá szükség! Ha nem tartóz-kodunk ohon, tekerjük lejjebb a fűtést, és éjszakára is érjük be alacsonyabb, 16-17°C-os hőmérsékleel! Ne fűtsük a nem használt helyiségeket!


- Használjuk ki a napot! Tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást!


- Este eresszük le a redőnyt! Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el!


- Szellőztessünk okosan! Többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordíto energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helye!


- Párásítsunk! Ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így néhány fokkal hűvösebbel is beérjük.


- Hagyjuk szabadon a fűtőtestet! A radiátort elzáró bútorok elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy afüggöny ne lógjon a radiátorra!


- Szereljünk fel hőtükörfóliát! Gyorsan, könnyen kivitelezhető megoldás a fűtési energia csökken-tésére a radiátor mögé szerelt hőtükörfólia, amivel akár 5-6 százalékot is spórolhatunk.


- Spóroljunk a meleg vízzel is! Fürdés helye zuhanyozzunk, így harmadannyi vizet és energiát használunk, mintha kádban fürödnénk.